Work Work Work Work (7): verslag vanop een kantoorbeurs

Nooit eerder ging ik naar Orgatec, een beurs rond kantoorinrichting, die om de twee jaar plaatsheeft in Keulen. Maar omdat wonen en werken steeds meer in elkaar overlopen (zie ook hier) , ging ik toch in op de uitnodiging van fabrikant Vitra om eens naar hun nieuwigheden te komen kijken. Zij waren eerst kantoorinrichter, gooiden zich toen ook op de zogenaamde “home”-markt, maar draaien nog steeds de meeste omzet in de projectmarkt: kantoren, scholen, ziekenhuizen, hotels en andere semipublieke ruimten.

Een hedendaagse kenniswerker (want dat is het voornaamste doelpubliek dat uiteindelijk in de nieuwe kantoren terecht kan) krijgt in een modern kantoor flink wat keuzes voorgeschoteld. Hij of zij kan inpluggen waar ‘ie wil. Zitten waar hij wil, de koffie kiezen die ze wil, tussen de collega’s zitten aan een bureau, of even vergaderen in de sofa. Of zich terugtrekken in een stilteplekje om te telefoneren of te concentreren.

bureau nieuwe stijl, bij Vitra
bureau nieuwe stijl, bij Vitra, met een vintage sfeer hoekje in een geluidsdichte box

Naast een goede akoestiek voorzien via allerlei akoestische panelen, lijkt kabels wegtoveren aan vergadertafels ook een van de belangrijke opdrachten van een kantoorinrichter. De ene doet dat via speciale richels, de ander via stopcontacten aan de poten, of via werkbladen waar devices draadloos opladen.

Tafel met richels van Buzzispace
Tafel met richels van Buzzispace

Imponeren, ook een doel van een baas ten opzichte van de werknemers of een onderneming ten opzichte van externe klanten of leveranciers, lijkt wat naar het tweede plan verschoven. Discrete luxe eerder: een prachtige collectie Cyl van Erwan en Ronan Bouroullec voor Vitra die doet denken aan een klassieke universiteitsbibliotheek past daarin. Of de Dan collectie van het Belgische Bulo (eerder al in België getoond). Ook Buzzispace uit België toonde zich klassevol: met een donkere stand met sofahoekjes met sterke collectie van Dum, in rotan. (chill, dus). Door een nieuwe samenwerking met textielfabrikant Kvadrat is hun kleuren- en materialenpallet flink uitgebreid. Zo is er veel velours te zien, in retro blauw, oker en donkergroen. En een opvallend vintage aandoende vergaderzaalcollectie van Gerd Cockhuyt. En de allereerste stoel van Brusselaar Alain Gilles (daarover later meer).

Vintagesfeer lijkt sowieso flink aanwezig in de kantoorwereld. Ook Artek, voor het eerst aanwezig op Orgatec toonde de L-serie prominent in donkerbruine houten afwerking, mét cognackleurig leren lapje op. Ook Poltrona Frau, de Italiaanse ledenexpert, doet goede zaken op de beurs. “lederen bureaus blijven populair, al maken we ze iets kleiner.” Dromen zélfs die start-ups nog van Mad Men belevenissen?

Artek L-serie
Artek L-serie

Terwijl er enerzijds een absolute voorkeur is voor kleurrijke kantoren met poppy en pastel kleurtjes, zien we ook donkere kleuren weer meer terugkomen. Lampen, sofa’s, maar ook bureaus zelf.

veel zwarte accenten bij Buzzispace
veel zwarte accenten bij Buzzispace
lamp van Normann Copenhagen, voor het eerst op Orgatec
lamp van Normann Copenhagen, voor het eerst op Orgatec
String works met hoger lager desk
String works met hoger lager desk
Cyl van de Bouroullecs voor Vitra
Cyl van de Bouroullecs voor Vitra
Meetingplekje van Extremis
Meetingplekje van Extremis

Tijdens de lunch kwam ik dan weer een man tegen die ergens op het platteland kantoren aan het bouwen is “middenin de natuur”. Hij gelooft er sterk in. Toen ik hem vroeg of hij dan stadsbewoners wil aantrekken die ’s morgens richting het bos pendelen naar hun werk? “Absoluut, die mensen spenderen hun hele sociale leven in de stad, die natuur kan echt een troef zijn om hen aan te trekken.” Benieuwd hoe dat verder zal evolueren in elk geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *