Lentewoontrend (1): Chique Botanique

Eigenlijk wil ik hier gewoon zes bloempot-trends tonen, maar ik weet dat bovenstaande titel gewoon veel hipper is. Vorige week las ik een artikel in Toronto Star over waarom milennials met zijn allen kamerplanten omarmen.De conclusie: planten onderhouden is makkelijker dan huisdieren of aan kinderen te beginnen. Een dag later las ik in Daily Shouts van The New Yorker, een hilarisch verslag over “attachment planting” naar analogie met “attachment parenting”.Maar dus: planten houden, stekjes geven, experimenteren met opvallende bloempotten om te hangen, staan of bengelen zijn populair. Daarvan de resultaten posten op Instagram ook. Al worden de  Latijnse plantennamen er eigenlijk nog niet altijd bij gehashtagd. Bloempotten, vazen en andere cache-pot krijgen een hoofdrol en zijn een interessante markt voor modieuze interieurmerken.

 

1/ Als een plant in een kooi

Populair dezer dagen en zo lijkt het alsnog een beetje op een kanariepietje: een plant in een kooi. Nog duidelijker kan de wilde natuur niet gedomesticeerd worden. Wie is er de baas in huis? Wij zijn de baas in huis. Hier twee nieuwe modellen van Serax. En onderaan: het ultieme hangkooitje, van Atelier Haussmann.

Serax
Atelier Hausmann

2/ Zet een tak in een vaas

Luiaards let op: een bolle vaas, of zelfs die lege Gin-fles van gisteren vult u met een bodempje water. U raapt bij een volgende passage in een park een afgevallen tak op, of koopt een kersenbloesem in de supermarkt en hop. Klaar. Hier alvast de cover van Botanical Style, een boek dat later dit jaar verschijnt bij Terra Lannoo. Meteen ook een andere tip: hang gewoon een prent van een bloem of plant aan de muur. Nog stiller stilleven.

 

3/ Maak er een geordend rommeltje van

Bloempotten in kringwinkels kosten tussen de 20 cent en de 2 euro. Zelf koop ik ze meestal in groen- en grijstinten. Of in glas, die zijn meestal nog goedkoper. Dat geeft, als er tien potten bij elkaar staan, toch nog wat eenheid. Of af en toe een zot keramieken object ertussen, dat werkt natuurlijk ook altijd. Die vind je zelfs vrij goedkoop in de wooncollecties van modeketens. Zoals deze nepkoraal.

Zara Home

4/ De truc met de plateau. En andere trompe l’oeils

Hoe groter de kamerplant hoe duurder. Wie een beperkt budget heeft, kan de truc van de plateau toepassen: zet enkele kleine en goedkope planten (misschien zelfs ineens ook die verse keukenkruiden) gewoon samen op een tafeltje en op een houten of andere plateau met een opstaande rand, zodat er een soort natuureilandje ontstaat. Zet het tafeltje op een plek die je veel passeert. Nog meer valsspelen? Een jungle-effect kan ook door de halve muur rafelig groen te schilderen zoals in onderstaand beeld van Levis verf.

Levis

5/ In de kast ermee

Staat wat zielig, zo een voorlopig nog halflege boekenkast, niet? D&M Depot voorziet boekensteuntjes om bijvoorbeeld kleine varens in te zetten, die kunnen meteen ook wat schaduw aan. Twee vliegen in één klap.

D&M Depot

6/ Doe meteen aan architectuurcultuur

Tachtig jaar geleden werd deze onderstaande bloempot ontworpen door de Finse ontwerpster Aino Aalto, vrouw van Alvar, voor een presentatie van Artek op de World Fair in Parijs in 1937. Nooit werd de pot in productie genomen, tot nu. Keramiek in diepblauw of glanzend wit, 12 of 20 cm hoog.

Artek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *