#reciprocity2018: empathie voor beginners

Wederkerigheid. Dat is elke drie jaar het thema van de internationale designtriennale Reciprocity in Luik. Deze editie, die vorig weekend de deuren opende, kreeg daar nog eens het thema Fragility bovenop. Kwetsbaarheid en wederkerigheid. Zelden thema’s die in de designwereld ten volle aan bod komen. En ook niet altijd makkelijk te tonen op expo’s. “wat je hier ziet, zijn geen producten, maar strategiën, experimenten, methoden en processen,” liet art director Giovanna Massoni nog duidelijk blijken bij de opening.

Het uitgebreide programma vindt u via deze link.

Mijn drie persoonlijke hoogtepunten staan hieronder.

  1. Op mensenmaat, punt.

Ik ontdekte voor het eerst het Italiaanse merk Ever Life Design, van Thermomat.

Een bedrijf dat niet enkel prachtige badkuipen, lavabo’s en toiletrolhouders en haakjes op de markt brengt, ze proberen er ook rekening mee te houden dat die objecten voor alle leeftijden gebruikt kunnen worden: een extra sterke steun aan de voorkant van een wastafel bijvoorbeeld, of een badkamerlamp die tegelijk als steun kan dienen. Of zowaar aantrekkelijke douche of badstoeltjes. Te zien op de zeer inspirerende expo Handle with Care, van de Franse curator Nawal Bakouri in La Boverie, het museum op een eilandje in de maas, vlakbij het station Luik-Guillemins. Te bereiken via de nieuwe voetgangersbrug.

 

  1. Een dak boven een hoofd

 

Architectuur van zijn meest kwetsbare kant tonen? Niet evident, in een wereld die flink wat ego’s en borstklopperij kent. Maar Jean-Philippe Possoz en Nicolas Bomal slaagden er in om in enkel projecten de essentie van de onzekerheid van architectuur te tonen. Al klinkt dat abstracter dan wat we zien: vijf verschillende geveloplossingen bijvoorbeeld op een rijtje. Met voor- en nadelen. Of een dak zoals gebouwd in een Chinees dorp na een aardbeving, om het platgelegde dorp weer een referentiepunt te geven.

Of de in een intensieve workshop opgetrokken keramieken en houten stelling van Paolo Cascone, die onderzoekt hoe digitale fabricage kan gelinkt worden aan natuurlijke materialen en lokale grondstoffen. Hoogst toegankelijk gebracht. Ook in La Boverie.

 

 

  1. Een wandtapijt.

Dat damast uit Damascus komt, mousseline uit Mossoul in Irak en gaas uit Gaza…. En dat textielambachten mensen uit de hele wereld kan samenbrengen, is het onderwerp van de expo “Objet de collaboration” in de galerie Les Drapiers, vlakbij het Musée de la vie Wallonne. Een warme plek.

De catalogus, daar zit ik dus op te wachten, om al die mooie projecten samen te zien staan. En –ook atypisch in de designwereld – koos Giovanna Massoni er voor om eerst de expo’s op te stellen, dan te fotograferen en pas dan het boek te laten drukken. Logisch, toch? Voorbestellen kan hier.