in the mood for … travertijn

Na de marmer, all shiny and bright, tijd voor weer zachtere steen in huis: de travertijn. Duidelijk aan een opmars bezig, bevestigde mij een natuursteenfabrikant toen ik die interviewde voor een artikel dat volgende maand uitkomt. Travertijn is niet alleen populair als vloermateriaal, maar ook als wandbekleding, keukenblok of zelfs als meubel.

C’est quoi?  Travertijn is een kalksteen en ontstaat na de neerslag van kalk in doorsijpelend water. De poriën die in die steen zitten, komen van takjes of bladeren die later verteren en zo holtes achterlaten in de steen. ietwat ruw dus, maar toch nog deftig. Boho-chic als het ware. Klik op de foto voor links naar de fabrikanten of uitgevers.

Planar bijzettafeltje van Fort Standard
Een S-curve uit papier ondersteunt een travertijn tafelblad, van Charlotte Jonckheer voor Brut Collective.
Studio Pepe bedacht deze kantelspiegel voor Menu.
Architect Anne Holtrop ontwierp deze tafel in travertijn voor Galerie Maniera in Brussel. Ze ontwierpen ook de lamp in glas, gesmolten in een mal en een deurklink, trouwens.  (© foto Jeroen Verrecht)
Een still uit een video van Object Interview over de Biospheric Bench van Bas Smets en Eliane Le Roux bij Galerie Valerie Traan in Antwerpen toont details van het krukje, opgebouwd uit dertien driehoekige balken in  verschillende natuurstenen, waaronder ook travertijn. De video vat de sfeer goed samen van de ondertussen afgelopen expo.

 

Afgelopen week voorgesteld in Designmuseum Gent: deze boeksteunen in Franse witsteen (dus kalksteen), die Sep Verboom ontwierp en die gemaakt zijn door een maatwerkbedrijf (de nieuwe naam voor een sociale werkplaats) in het Gentse, een project van Ministry of Makers dat Vol+Maakt heet. ( ©Studio Woot Woot en Dift)

 

Omdat de uitzondering de regel is: Valerie Bervoet gebruikt geen travertijn maar onze eigen Blauwe hardsteen voor het tafeltje Bleu, te zien in een nieuwe kijkwoning van Guillaume Van Durme in Gent. Valerie is een van de ontwerpers achter Vol+Maakt, een project in samenwerking met maatwerkbedrijven in Gent dat deze wek gelanceerd wordt.