#milano2018: Function follows form?

Op 16 april is het Salone del Mobile nog niet open. Maar veel merken (vooral degenen die niet op de beurs zelf staan) presenteren hun nieuws al op maandag. Zo ook Vitra dat in Brera in Pelota een best-off toont van haar geschiedenis in 200 objecten. Secnograaf is de Oostenrijkse Robert Stadler die op een “antroplogische” manier te werk gaat. Zijn uitgangspunt?

“I’m using the furniture to explore its social role in a contemporary environment. It’s a comment on ways of living in a digital age, with self-staging on social media it’s even more important how we use and choose furniture. Objects always had a representational role, but maybe today this is even more intense.”

Een uitgangspunt waar veel jonge designers alvast in lijken te geloven. Misschien is er wel een generatie op komt die eerder in het adagium “function follows form” gelooft? Is het beeld van een meubel belangrijker dan comfort? Er lijkt amper nog een verschil tussen een hedendaagse kunstbeurs en de designweek. Kolommen, alkoven, bogen komen terug. Aan het aantal zeer sculpturale, architecturale meubels te zien dat alvast voorbij kwam in preview en uitnodigingsmails, zou het wel eens zo kunnen zijn. (Natuur)steen, beton, puzzels en totems komen vaak terug. En de zetels: die zijn van fluweel. De vraag die ik dus deze week stel aan zoveel mogelijk mensen staat in de titel.