Lente in Antwerpen

Ik zag vorige woensdag in het hoofdkwartier van Born in Antwerp voor het eerst de Oscarwinnende film Mon Oncle van Jacques Tati. Ik weet dat die cult is. Ik weet dat ik die al lang gezien zou moeten hebben, als design journalist. Maar dus, soms komen er in een leven andere dingen tussen.

Screen Shot 2016-05-23 at 20.43.14

Over de kritiek die de filmmaker wil geven op “moderne” woningen uit de jaren vijftig zijn allicht boeken geschreven. De woning, die in feite een hoofdpersonage is, heet Villa Arpel en zit boordevol snufjes (een automatische keukendeur, een plastic kan!, een robotstofzuiger). Maar ze blijkt ook ietwat onpraktisch en eerder pronkerig.  En vooral wil Tati zeggen: “een mens wordt er niet gelukkiger van.” Meer sympathie heeft de filmmaker voor het personage van de ietwat chaotische maar levensgenietende nonkel (een rol die bovendien door Tati zélf wordt gespeeld). En voor de schalkse straatjochies en straathondjes.  Vooral de zoon des huizes Arpel beleeft plezier aan dat “wilde en vrije” leven.

Ik heb goed gelachen met de film die Mr. Bean allicht ook gezien heeft. En ik kon niet anders dan naar de meubels en lampen kijken. De zetel in Villa Arpel is deze:

uit Mon Oncle van Jacques Tati.
uit Mon Oncle van Jacques Tati.

En de scène waarin hij opvallendst voorkomt is deze.

De groene rollen deden me denken aan deze Rollover sofa die de Limburgse architect Bart Lens enkele jaren gelden voorstelde bij de Genkse fabrikant Jongform.

Rollover van Bart Lens
Rollover van Bart Lens

Die zat trouwens verrassend comfortabel toen ik hem uitprobeerde op een beurs. De plaid, de eenvoudige boerenkruk en het halfvolle glas kraantjeswater op de foto hierboven zorgt voor een “nonchalante doorleefde look”.  Een look die in magazines, op interieurblogs, in meubelcatalogi en op Pinterest en Instagram hoogtij viert.  Het is dé woonideologie van de jaren tien. Maar een beetje rommel, hoe installeer je dat nu weer? Want un peu, dat is algauw trop. En de wilde inheemse tuin, hoe hou je die in de hand? Wie maakt er eens een film over het échte leven tussen de  Pins en Likes van 2016?  Of is die ondertussen al gemaakt? (Ik loop wat achter met films, dus).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *