Landelijk wonen (1): Natuur voor luieriken

 

Petite Friture
Petite Friture

Vrolijke prints, tekeningen en foto’s van dieren, planten, bloemen of landschappen. En opgezette dieren, en insecten en vlinders. Stenen, schelpen en andere fossielen. Ook mosmuren zelfs. We voelen ons comfortabel met natuur in huis waar we niet voor moeten zorgen.

Een nieuwe, grote trend in moderne woningen is natuurdecoratie. Niet het bloemenbehang van een halve eeuw geleden, niet de drukke gordijnen van weleer. Zijn we dan plots allemaal thuis- paleontologen geworden? Sofabotanisten? Natuurfotografen? Missen we de natuur zo erg dat we ze op aller- lei manieren proberen in te kaderen? Of zijn we het zo gewoon om virtueel te denken dat een beeld ervan ons evenveel plezier bezorgt als de natuur zelf? Of gaat het om de pure esthetiek?

Bioloog Midas Dekkers haalde de zuiver visuele aantrekkings- kracht van natuur kort aan in zijn jongste boek ‘De Thigmofiel’: „Het oog vindt volop troost in de natuur. Al dat groen geeft rust en de felle kleuren van de bloemen, eigenlijk voor de ogen van bijen en hommels bedoeld, zijn ook aan die van ons besteed. Niemand blijft onberoerd bij de aanblik van een zonsondergang.”

Screen Shot 2016-07-07 at 20.34.21

ODE AAN DE WETENSCHAPSPRENT

„De hortensia is als klassieke bloem tegelijk heel hip. Ze brengt sfeer, zowel binnen als buiten.” Dat zegt Jules Clarysse, van het gelijknamige Belgische textielmerk, over de keuze voor de botanische tekening van een hortensia op een handdoeken- set. Hij is niet de enige: ook bij andere accessoiremerken zien we flink wat botanische tekeningen opduiken. Terwijl pakweg tien jaar geleden de abstracte bloemen van Marimekko nog toonaangevend waren als decoratief element, zijn het nu zo natuurgetrouw mogelijke tekeningen, die wetenschappelijk aandoen. We zien ze in de nieuwe collecties: groot op behangpapier van Eijffinger bijvoorbeeld, op minikaarten bij Juttu, op kussens van Mistral, op behang van Hooked On Walls, op servies van Zara Home.

H&M Home
H&M Home
Clarysse
Clarysse

 

Liliane Tytens is een van de vier vaste botanisch tekenaars in de Nationale Plantentuin van Meise. „We merken dat ons werk populair is”, zegt ze. „Onze tekeningen zijn in de eerste plaats be- doeld om te publiceren bij de artikels van onze wetenschap- pers. Wij maken een soort ideaalbeeld van de gemiddelde plant op basis van de plant zelf of van herbariumvoorbeelden. En dan tekenen we de details. Die brengen we dan samen op één plaat. Soms vraagt zo’n plaat een week werk. Ik teken eerst met pot- lood en dan met inkt. Sommige van mijn collega’s zijn meester- lijk in aquarel. Een aantal van onze tekeningen zijn te koop als postkaartjes of staan bijvoorbeeld op koppen.”

Liliane Tytens Cyperus Retorsus
Liliane Tytens Cyperus Retorsus
koppen te koop in de Plantentuin van Meise
koppen te koop in de Plantentuin van Meise

 

De Argentijnse kunstenares Alexandra Kehayoglou viel op toen ze voor modeontwerper Dries Van Noten een meterslange catwalk maakte die leek op mosgrond. De beelden gingen de wereld rond, net als een latere foto van een setting waar ze zo’n horizontaal mostapijt combineerde met een verticaal landschapsbeeld van een boom (mét schommel).

Screen Shot 2016-07-07 at 20.40.13

Iets toegankelijker is Domestic, een Frans merk van eigen- zinnige muurversiering. Zij noemen het ‘panoramisch behangpapier’ en wilden enkele jaren geleden komaf maken met de digitale geprinte foto’s van bergtoppen en hagelwitte stranden. Maar ook bij hen: veel inspiratie uit de natuur, tot en met artistieke wolkenluchten. En ja, er durft al eens een fantasiefiguurtje op te duiken.

domestic
domestic

Een landschap in huis nabootsen kan nóg eenvoudiger. Dat toonde het Britse verf- en behangmerk Farrow & Ball dit voorjaar in zijn catalogus: in een slaapkamer pasten ze drie nieuwe kleuren toe met als resultaat een abstract bergland- schap. En wie geen zin heeft om te schilderen, kan altijd een abstract cactuslandschap creëren met de akoestische panelen van BuzziSpace.

Farrow&Ball
Farrow&Ball
Buzzispace
Buzzispace

Dit artikel verscheen eerder in Nest van april 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *