Boekrecensie : The Invisible Mark

Een telefoonnummer, een adres en de woorden interieur & vormgeving. En sfeerfoto’s met korte zinnen bij als “between me and the world” of “remember the house”. Wie niet weet wie Élise Van Thuyne is, had er met enkel haar website toch een beetje het raden naar wat ze deed. Nochtans zijn dit soort omschrijvingen en beelden treffend voor haar werk: ze restaureert woningen, verbouwt woonkamers, en opent keukens. Herstelt trappen, verhoogt vloeren en verdrievoudigt raamopeningen…. Ze is een verbouwer. Al was dat oorspronkelijk nooit de bedoeling. “Ik ben taalkundige, ik studeerde Italiaans en Engels aan de Université Libre de Bruxelles. Maar ik begon woningen te verbouwen en opnieuw in te richten. Door geen vooropleiding te hebben ben ik helemaal vrij: ik zou niet weten hoe het moet, of hoe de anderen het doen, ik ken de regels niet. Bovendien moet je zelfs met een diploma ervaring opdoen door aan de lijve te ondervinden. Binnenhuisarchitectuur is een job met vele facetten. Het puur creatieve aspect is slechts een klein onderdeel. Er is ook het onderhandelen met de aannemers, je inleven in de klant, je inleven in het gebouw, de organisatie van de werken.”

spread uit het boek, foto’s Tine Guns.

 

Dertien jaar na haar eerste verbouwing neemt ze even de balans op, en toont ze de buitenwerled eens concreter wat ze doet in een pas verschenen boek. Daarin catalogiseert ze niet alleen voor het eerst al haar verbouwingen, maar toont ze ook haar eigen woning, en viert ze haar passie voor verbouwen, voor materialen, gebruiksporen en ruimtes. “Ik wilde op een andere manier binnenhuisarchitectuur tonen: niet het afgewerkte plaatje maar de verbouwing zelf. Dat is immers mijn dagelijkse werkmateriaal en leefwereld. En daar vind ik mijn inspiratie. Mijn dagelijkse instrument is de werf en het veranderen, het proces.”

Concreet kreeg het boek – dat zowel Engels als Nederlands is – drie delen: eerst een intieme rondleiding door haar huis en haar manier van denken, vervolgens een diepte-inzicht in woord en beeld van de verbouwing die ze deed voor het atelier van Fien Muller en Hannes Van Severen en daarna een verhalende opsomming van haar meer dan zeventig projecten. Niet alleen zijn de foto’s van onder meer Filip Dujardin, Tine Guns, Sarah Eechaut, Heidi Lerckenfeldt en Hannes Vandenbroucke anders dan je in het doordeweekse interieurboek ziet, ook de teksten zijn atypisch. Het merendeeldeel werd geschreven door Joeri Smet, een dramaturg. En op de cover van het boek vind je de deur van Élise’s slaapkamer: “ Wat ik elke ochtend zie bij het opstaan dus. Ik hou van haar imperfectie, schoonheid en tijdloosheid. Zo schoon.”

The invisible Mark, Élise Van Thuyne, Luster, 39,95 euro, isbn 9789460582288, www.lusterweb.be

www.elisevanthuyne.be

Dit artikel verscheen in Feeling Wonen van november.