Biennale Interieur (5): Wat mij vrolijk maakte.

Biennale Interieur beloofde op voorhand om beleving voorop te zetten. En geen  “productcatalogus” te zijn. Daarom ging ik de beurs enkele keren rond. Op zoek naar die beleving. Wat deed mij lachen? Wat deed mij nadenken? Wat ontroerde? Waar voelde ik me meest thuis? Wat gaat zelfs een klein beetje pijn doen als het zondagavond afgebroken zal worden?

Lachen dus. Silver Lining was lange tijd de werktitel voor deze 25ste editie van Biennale Interieur. Uiteindelijk werd voor “the silver edition” gekozen. Maar de zilveren lijnen bleven wel boven de beurshallen hangen. En de metaforen ook: ” het zilveren randje aan de wolk, is de rol van goed design: betekenis geven aan het dagelijkse leven,” sprak ceo Jo Libeer op de openingspersconferentiespeech vorige vrijdag. Op sommige momenten liep ik op de beurs ronduit vrolijk rond.

  1. Prinses op de erwt
Magnitude / Studio Nedda
Magnitude / Studio Nedda

Zo was er het bezoek aan de stand van Magnitude. Daar vroeg een gestreepte prinses of ik wilde mee zoeken naar de erwt die haar wakker hield. Een fijne manier, bedacht door de Antwerpse Nedda El-Asmar, om te tonen wat de beddenfabrikant hier moet laten zien: dat ze topstoffeerders van eigen bodem.

2. De stand van Petite Friture

Petite Friture lamp Noé Duchaufour-Lawrance
Petite Friture lamp Noé Duchaufour-Lawrance

Dit Franse vrij jonge merk maakt eye-catchers, soms gimmicks, maar altijd mooi. Hier zag ik voor het eerst de Méditerranéa lamp van Fransman Noé Duchaufour-Lawrance, een gedrapeerde en geperforeerde lapjes metaal over een led-buis. Maar ook aardappelkapstokken en prachtig servies. Een vrolijke en open stand.

3. Den draad vzw

Goed verstopt in hal 6 botste ik tijdens het eerste half uur op de beurs vorige week op een soort springkasteeltje, gemaakt uit zitballen en kussens, gehaakt, gebreid en gemacrameed. Schoenen uit dan maar en springen. Er bestaan een foto van mijn springtest maar die heb ik nog niet. Fijn voor wie even stoom wil aflaten in elk geval.

4. Gewichtheffen bij Maison Vervloet

Phillibert van Jean-François d'Or voor Vervloet
Phillibert van Jean-François d’Or voor Vervloet

Hoe toon je in godsnaam een serie prachtig gemaakte deurklinken? Maison Vervloet uit Brussel deed beroep op Base Design. Die bevestigden ze op houten blokjes die los op een tafel gelegd werden. Dat sommige behoorlijk zwaar zijn kan elke bezoeker daar zélf ondervinden. Ook hier, helaas geen foto. Uitproberen dus.

 

Lees hier wat me op de beurs deed nadenken. En hier wat mij ontroerde.

Biennale Interieur loopt nog tot en met zondag in Kortrijk Xpo en in de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *