Biennale Interieur (3): Drie archetypes op zijn kop

Een tafel, een stoel, een zitbank, een leeslamp. Eeuwenlang al zijn het hoofdrolspelers in menig Vlaams interieur. Ontelbare nieuwe exemplaren werden de expohallen van Kortrijk binnengedragen afgelopen week. Deze drie merken brachten iets nieuws maar tegelijk iets ouds uit. 

 

  1. De nieuwe relax

Wat? Cloud, van Bart Lens voor de Limburgse fabrikant Indera. Een gemotoriseerde relaxstoel, zo eentje waar u door op een knop te drukken met de benen omhoog kunt liggen zweven. En Luv, een relaxsofa.

cloud-chair-bart-lens-for-indera

Nieuw of oud? Waar een klassieke relaxstoel al eens futuristische en hoekige trekken mee krijgt (meestal om de motor te verstoppen) kreeg de Cloud een vintage fifties look: gebogen hout als armleuningen en dikke rijkelijk beklede zitting, als ware het een fifities leunstoel van uw grootmoeder. Nog indrukwekkender was dat Indera ook een sofa uitbrachten met relaxfunctie. De lage rugleuning gaat omhoog met en motor, kantelt achterover met een tweede en de derde stuurt de benen de lucht in.

screen-shot-2016-10-16-at-21-38-48

Eindelijk? Vreemd dat het zo lang duurde vooraleer het tienjarige Indera een relaxstoel uitbracht, moederbedrijf Mecam staat immers bekend om relaxfauteuils en –sofa’s, al is de vormgeving daar eerder onopvallend te noemen (en taupe). Maar de technologie voor een lager model was een proces van jaren, aldus zaakvoerder Carl Meers. Ook zusterbedrijf Moome brengt een relaxsofa uit, met twee motoren en dus voordeliger.

  1. Een kwartdraaitje

Wat? De A’dammer kast van Pastoe, een klassieker uit 1978, is nu voor het eerst beschikbaar op zijn kant: horizontaal gelegd in plaats van vertical staand.

Nieuw of oud? De Nederlandse ontwerper Aldo van den Nieuwelaar (1944 – 2010) raakte door de mechaniek gefascineerd in de jaren zeventig. In het in 2013 verschenen boek over 100 jaar Pastoe citeerde de ontwerper: ‘Waar ik het vandaan heb? Misschien van grootvaders rikketik-bureau.” Daarbij verwijzend naar de antieke houten bureautjes met ribbelluikje. Op een rails schuift de plaat langsheen een boog naar de achterkant van de kast.

Eindelijk? Er werd in de loop der jaren met kleuren en vormen gevarieerd. Er kwamen lange smalle A’dammers op de markt, en eerder ook al een brede versie met horizontaal schuifsysteem, een driehoekige Obelisk en de welgekende Pinguïn-versie. Maar nooit eerder een platte smalle op pootjes dus.

 

screen-shot-2016-10-16-at-21-58-55
a’dammer twist

 

sideboard a'dammer die al bestond
sideboard a’dammer die al bestond

 

  1. Dweiltapijt

Wat? Een tapijt van ontwerper Davy Grosemans met Belgische driekleur, net als de dweilen die sinds de jaren vijftig door textielfabrikant De Mandel werden uitgebracht en daarna ook massaal door andere fabrikanten werden uitgebracht.

screen-shot-2016-10-16-at-21-44-35

Nieuw of oud? Dit tapijt werd in wol uitgevoerd, door de Belgische tapijtproducent Belca.

Eindelijk? Er zat allicht niemand op te wachten en voor sommigen zal het een gimmick zijn, maar het tapijt past wel binnen de missie van opdrachtgever Bokrijk dat met het project BKRK een toekomst aan typische ambachten wil geven. Op Biennale interieur stelden ze tien objecten voor de inrichting van het Kasteel van Bokrijk voor.

screen-shot-2016-10-16-at-21-44-51
dweiltapijt Davy Grisemans ©Luc Daelemans

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *