Biennale Interieur (2) : Prijs Vormgeving West-Vlaanderen

Nog voor de zomer zat ik in de jury voor de Prijs voor Vormgeving van de Provincie West- Vlaanderen, samen met Biennale Interieur voorzitter Lowie Vermeersch, docent en ontwerper Fabiaan Van Severen, ontwerper Bram Boo en directeur van het Design museum gent Katrien Laporte. Ik mocht daarna ook de vier laureaten interviewen voor de catalogus bij de expo die de vier overigens zélf prachtig vorm gaven. Pik er eentje op bij de expo in Texture, een overigens door noArchtecten en Madoc prachtig gerenoveerd industrieel gebouw aan de Leie in Kortrijk. Met gouden dak.

“Objecten zijn een afspiegeling van een cultuur,” sprak Lowie Vermeersch bij de uitreiking van de bloemen en cheques (van 3000 euro elk). “Ik zie iets gemeenschappelijks in hun werk: ze drukken allen een ingehouden en intieme kwaliteit en iets humaan uit. Designers moeten levens verrijken en dat doen zij allen.”

screen-shot-2016-10-15-at-20-44-03
catalogus ontworpen door Tim Bisschop

Mathilde Vandenbussche

Mathilde Vandenbussche studeerde vorig jaar af aan het KASK, School of Arts in Gent, afdeling textielontwerp, met een onderzoek naar manuele
en industriële breitechnieken. Na haar studies werd zij gevraagd door matrasstoffenfabrikant Deslee Clama in Beselare om haar artistieke onder- zoek te ‘vertalen’ naar een industriële schaal. Het resultaat zijn twintig verschillende stoffen, bedoeld om schuimmatrassen voor bedden te omhullen.

Mening van de jury: “Verfrissend werk met een duidelijke eigenzinnigheid
en persoonlijkheid. Met aandacht voor zowel esthetiek als techniek, voor hightech en lowtech. Bovendien is het werk van Mathilde Vandenbussche hét bewijs dat een artistiek onderzoek, in dit geval rond de beweging van het menselijk lichaam, tot een industriële collectie van nieuw breigoed kan leiden. Een mooi voorbeeld van hoe een goede ontwerper een relevante meerwaarde kan bieden voor een fabrikant. We zijn benieuwd naar de toekomst van Mathilde Vandenbussche.”

Mathilde Vandenbussche
Mathilde Vandenbussche

“Ik ontwerp al tekenend”

Met haar eindwerk wist de piepjonge Mathilde Vandenbussche matras- stoffenfabrikant deslee clama zo te overtuigen dat hij meteen een hele collectie van haar hand opstartte. Zo bracht Mathilde leven in de… breierij.

De naam van textielontwerpster Mathilde Vandenbussche is u wellicht nog niet bekend. Maar daar komt snel verandering in. Zij is de jongste winnares van de Vierjaarlijkse Prijs voor Vormgeving van de Provincie West-Vlaanderen 2016.

Waarin bestond uw afstudeerproject?

“Ik vertrok van de ‘scharnieren’ van het menselijk lichaam. Onze spieren en gewrichten bepalen hoe ver we kunnen buigen, stretchen, rekken, strekken en spannen. Daarom gebruikte ik ze als inspiratiebron voor mijn stoffen. Voor de kleuren en motieven, maar ook om patronen en technieken te bepalen. Hoe beweeglijk is breigoed? Welke combinaties van wol en elastiek werken het best? Welke breitechnie- ken? Ik tekende veel, leerde op ver- schillende manieren breien, zowel met de hand als industrieel. Het resul- taat waren een reeks tekeningen, en industrieel en handgebreide stalen.”

enkele maanden later is daar een echte collectie uit voortgekomen. “Ja, het was een voorrecht om samen met fabrikant Deslee Clama te kunnen onderzoeken wat technisch haalbaar was op grote schaal. Voor hen is het heel interessant om rekbare matras- hoezen te maken. De gebruikte breikwaliteit is extreem elastisch en hierdoor ook zeer volumineus en zacht. Wie een matras koopt, weet wel dat deze op zich niet zichtbaar zal zijn bij hen thuis, maar toch is de presentatie in de matrassenwinkel enorm belang- rijk. Wat mooi is, verkoopt nu eenmaal beter.”

Hoe zou u uw manier van werken omschrijven?

“Ik vind onderzoek en een verfijnde techniek belangrijk. Maar het eindresul- taat moet grafisch interessant zijn. En esthetisch mooi! Misschien daarom dat ik nog zo graag en veel teken. Tijdens onze opleiding werden we daarin gesti- muleerd. Het is voor mij een manier van communiceren geworden. Al tekenend ontwerp ik. Dat gaat hand in hand.”

Waar ziet u zichzelf over vijf jaar?

“Geen idee. Ik studeer ondertussen verder om mijn lerarendiploma te behalen en ik geef ook al les in textiel- ontwerp in het middelbaar onderwijs. Maar ik zou natuurlijk graag intussen mijn eigen bureau opstarten.”

We Became Aware

We Became Aware is het multidisci- plinair ontwerpbureau van Valentijn Goethals en Tomas Lootens, afkom- stig uit Torhout en Gistel. Ze werkten al voor het Vlaams Architectuur Instituut, Kraak & Cinema Nova, de muziekbands Amenra en T.B.H.R., voor Het Nieuwe Instituut en het mu- ziekfestival Boomtown. Ze hebben ook een eigen platenlabel en een exporuimte 019 in Gent.

Mening van de jury: “We Became Aware toont een duidelijke eigen visie en tast de grenzen af van wat grafisch ontwerp kan betekenen vandaag. Hun multidisci- plinaire insteek en samenwerking met andere kunstenaars en ontwerpers toont dat deze ontwerpers buiten hun studio kunnen kijken en ook zélf projecten kunnen initiëren. Daadkrachtig en met lef, zo zien we ontwerpers graag.”

We became Aware
We became Aware

1+ 1 = 3

Dat er ‘we’ in hun naam staat, is geen toeval. grafisch vormgevers Valentijn goethals en tomas lootens van We became aware schakelen voortdurend andere kunstenaars, ontwerpers en architecten in om samen te werken. tot en met rem Koolhaas.

Nooit eerder hingen er in Kortrijk zo’n grote vlaggen als in de zomer van 2015. Door toedoen van het duo Goethals en Lootens werden, vanop een twintig meter hoge mast op het Buda-eiland, om de paar weken nieuwe boodschappen doorgegeven aan plezier- en vrachtboten. Dit najaar doet We Became Aware die stunt nog eens over met een vlag aan het Texture- gebouw in Kortrijk, waar de expo Vierjaarlijkse Prijs voor Vormgeving West-Vlaanderen loopt.

Wat laat u nog zien op de expo?

Valentijn Goethals: “Voor onze wed- strijddeelname stuurden we vooral boeken, brochures en posters in. Maar we vonden het niet zo interessant om die gewoon op een tafel te leggen, zonder uitleg. Dus naaiden we een grote tent van de honderddertig vlaggen die we inmiddels samen met verschillende ontwerpers uit onze mouw schudden.”

Wat hebt u toch met vlaggen?

“Zoals veel van ons werk zijn die vlaggen ontstaan uit noodzaak. We hebben een tentoonstellingsruimte in Gent, maar we kunnen die niet constant bemannen. Op het dak lag een vlaggenmast. Door er een vlag aan te hangen konden we ook op sluitingsdagen ‘aanwezig’ zijn. We merkten dat een vlag niet alleen een goedkoop communicatiemiddel is, maar ook grafisch grote troeven heeft. Een vlag is een driedimensionale sculptuur. Ondertussen doceren Tomas en ik het vak vexiology ofte vlaggen- kunde aan de Academie van Bouw- kunst in Amsterdam.”

Hoe werkt u het liefst?

“Tomas was concertorganisator, ik muzikant. Zo hebben we elkaar leren kennen. We begonnen samen te werken en hadden een platenhoes nodig. We hebben ze dan maar zelf ontworpen. Zo zijn we steeds vanuit onze eigen behoeften beginnen werken. Nu hebben we ons eigen platenlabel en ons eigen ontwerp- bureau. Grafische vormgeving is per definitie zeer toegepast werk: je moet het doen met beelden en teksten van iemand anders. Voor ons is samen- werken met anderen niet meer dan logisch: we gaan telkens op zoek naar partners die ons kunnen aanvullen, die dingen beter kunnen dan wijzelf.
Zo wordt één plus één drie. De meeste van die medewerkers kennen we al jaren en zijn vrienden. Soms, zoals toen we Rem Koolhaas vroegen een vlag te ontwerpen om ze te laten wapperen op een site waar hij het masterplan voor tekende, volstaat een simpele e-mail.”

Tim Bisschop

Tim Bisschop is grafisch vormgever. Hij maakt boeken, brochures, jaar- verslagen en huisstijlen voor onder meer uitgeverij Hannibal/Kannibaal, Hatje Cantz, Xavier Barral, Prestel UK & US, In Flanders Fields, Anton Corbijn, Atelier Stephan Vanfleteren, Ancienne Belgique, De Vlaamse Overheid, De Morgen en, pas nog, het Gemeentemuseum in Den Haag.

Mening van de jury: “Het is als vormgever natuurlijk dankbaar werken met foto’s van topfotografen Stephan Vanfleteren en Anton Corbijn, met historische beelden uit lang vervlogen tijden of met beelden van de beste Vlaamse kunstwerken. Toch toont Tim Bisschop een consistentie en hoge kwaliteit doorheen al zijn werken. Deze boeken zijn stuk voor stuk ver- zamelobjecten geworden, die veel kans maken om de tand des tijds te doorstaan.”

Tim Bisschop
Tim Bisschop

Zichtbaar Onzichtbaar

Een dikke vier jaar geleden stampte Tim Bisschop zijn eigen grafisch bureau uit de grond. inmiddels circu- leert zijn naam in cultuurkringen en maakt hij gelauwerde boeken met top- fotografen anton corbijn en stephan Vanfleteren.

Volgens Time Magazine en American Photo behoren de boekprojecten die grafisch ontwerper Tim Bisschop met Corbijn en Vanfleteren realiseerde
tot de beste fotoboeken van 2015. Hij werd genomineerd voor de twee ‘best vormgegeven boeken’ van 2015 en stak ook de Vierjaarlijkse Prijs voor Vormgeving van de Provincie West-Vlaanderen 2016 op zak. Het gaat Tim Bisschop voor de wind!

Wat is volgens u de rol van een goede grafisch vormgever?
Tim Bisschop: “Ik denk dat die rol wat onzichtbaar moet zijn. Hij/zij moet niet te veel aandacht opeisen. Al is er een verschil tussen het binnenwerk van het boek en de cover. Voor het binnenwerk probeer ik zo veel mogelijk uit te puren. Less is more. Ik hou van eenvoudige typografie, van tijdloze letters. Meestal gebruik ik bestaande lettertypes, maar bijvoorbeeld voor Atlantic Wall van Stephan Vanfleteren heb ik zelf letters gemaakt, gebaseerd op oude Duitse Fraktur-letters. Die teken ik dan eerst een voor een uit op papier. Pas daarna maak ik ze digitaal. Ook het stramien van het boek, het kader waarin ik de foto’s en teksten inpas, teken ik vaak eerst uit met potlood, papier en meetlat.”

Toch zijn uw covers altijd zeer opvallend.
“Ja. Met covers kun je verder gaan. Toch als dat haalbaar is binnen het budget. Zo ontwierp ik voor uitgeverij Hannibal een cover met in lood gestanste
letters en met een lederafwerking.
Voor de Vlaamse Overheid maakte ik een boek waarvan de titel in de cover uitgespaard is. Daarachter steekt een fluo-oranje blad papier dat, als het beschenen wordt door de zon, zal ver- vagen in de uitsparingen, waardoor een nieuwe binnentitel ontstaat. Ik vind het belangrijk dat een cover het onderwerp niet alleen visueel draagt, maar dat je dat ook kunt voelen.”

Hoe ziet u uw toekomst?

“Ik doe heel graag wat ik nu doe. Voorlopig vind ik het super om alleen te werken en heb ik geen plannen om mijn bureau uit te breiden. De combi- natie van jaarrapporten, waarin je heel leuke dingen kunt doen, en boeken over architectuur, kunst, fotografie en sport vind ik geweldig. Mijn grootste voorbeelden zijn de Nederlandse vorm- gevers: de sublieme minimalist Wim Crouwel, de geweldige Irma Boom en infographic-specialist Joost Grootens. Allemaal beheersen ze de kunst van de eenvoud: niet te veel toeters en bellen, maar toch niet saai.”

Couvreur.Devos

Couvreur.Devos, dat zijn grafisch vormgever Bram Couvreur en productontwikkelaar Björn De Vos. Ze leerden elkaar kennen toen ze allebei voor Modular werkten. Sinds bijna twee jaar werken ze als duo samen, onder de vleugels van het multidisciplinaire team Maister dat voor bedrijven huisstijlen, architectuur en marketingplannen maakt.

Mening van de jury: “Dit is product- vormgeving op een hoog en constant niveau. De ontwerpers benutten
ten volle de samenwerking met een belangrijke speler in de verlichtings- wereld, waarbij ze nieuwe techno- logieën aanwenden om tijdloze en soms verrassende objecten te creëren. Het duo Couvreur.Devos is een goede ambassadeur voor West-Vlaams en Belgisch design.”

couvreur.devos
couvreur.devos

Meer dan mooie vormen

Ze zijn maar met zijn tweeën, couvreur.devos, maar hun tempo ligt hoog. de afgelopen jaren creëerden de ontwerpers tientallen lichtarmaturen, maar ook een champagne-emmer, fornuizen,
een keuken en een feestschuur.

Niet minder dan drie Henry van de Velde Awards kaapte ontwerpersduo Couvreur.Devos al weg, plus een Good Design Award én een prijs van de vakbeurs Light+Building. Nu dus ook de Vierjaarlijkse Prijs voor Vormgeving West-Vlaanderen. Paradepaardjes op de bijbehorende tentoonstelling zijn hun award-winnende verlichtingsarma- turen voor Modular en het akoestische paneel voor Buzzispace.

Wat maakt, volgens u, een goede ontwerper?

Björn De Vos: “In verlichting en interieur- inrichting is al zo veel gedaan. De logische vraag die je dus stelt als ont- werper is: ‘Wat is onze rol? Wat kunnen wij toevoegen?’ Sommigen maken dan iets supergroots of iets heel expliciets, zodat het bijna gaat om een kunstwerk. Wij zoeken het eerder in de subtiliteit. Bij ons gaat het werk verder dan mooie vormen bedenken. We stellen ons compleet ten dienste van de klant. De kunst bij verlichtingsdesign bestaat er bovendien in om armaturen te tekenen die niet overheersen in de architectuur. Anderzijds is het zo dat wie verlichting koopt, vaak kiest uit een catalogus.
Het ontwerp moet dus wel opvallend genoeg zijn om eruit te springen. Wij bekijken het volledige plaatje.”

Hoe moeilijk is het om op te vallen?

“We gaan altijd tot het uiterste. Het is niet omdat iets vandaag niet bestaat dat het morgen niet zou kunnen bestaan. Zowel op technisch als op esthetisch vlak en op het gebied van materialen zoeken wij altijd naar inno- vatie. En dat valt op, blijkbaar.”

Wat zijn uw plannen voor de toekomst?
“We willen nog meer totaalprojecten realiseren. Architect Henry van de Velde tekende alles, van de archi- tectuur van een woning tot de deur- hendels en de badkamer. Wij geloven enorm in dit soort ‘maatwerk’ en willen inzetten op twee denksporen, als specialisten en als generalisten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *